Zo maak je de lekkerste koffies met Italiaanse koffiebonen

Er bestaan enorm veel soorten koffiebonen, maar slechts twee daarvan zijn geschikt voor consumptie: de Arabica en de Robusta boon. Beide soorten samen vormen geschikte blends voor diverse koffiedranken. De Arabica boon is zoet en zacht van smaak met een fruitig aroma. De Robusta boon is van zichzelf te bitter om te drinken en wordt daarom toegevoegd aan de Arabica boon. Robustabonen hebben namelijk een hoger cafeïnegehalte en een hoger percentage aan vet, wat zorgt voor een mooie cremelaag.

 

Wat zijn Italiaanse koffiebonen?

Vroeger werd Italiaanse koffie alleen gemaakt van Arabica koffiebonen, maar tegenwoordig wordt vaak ook een mix gebruikt. De Robusta boon zorgt voor een heldere, donkere kleur in espressos, ristrettos en macchiatos. Italiaanse koffiebonen zorgen voor een donkere, bittere koffie met een smaak die lang blijft hangen. De koffie is soepel en perfect gebalanceerd tussen sterke aroma’s en robuuste smaken.

 

Zo maak je een espresso

Voor een espresso kun je het beste een melange gebruiken met een hoger percentage aan Robusta bonen. Een echte espresso maak je het beste met een espressomachine. Die zijn er in volautomatische versies en halfautomatische versies. Verwarm de machine en je koffiekopje door de machine zonder filter door te laten spoelen alvorens je de koffiebonen maalt. Voor een espresso is ongeveer 6 tot 8 gram aan gemalen koffiebonen nodig. Stamp de gemalen koffie aan tot het vlak is, plaats het filter en zet de machine voor ongeveer 20 à 30 seconden aan. Indien je een volautomatische espressomachine hebt dien je enkel de machine te voorzien van wat Italiaanse koffiebonen en ben je met een druk op de knop klaar!

 

Een cappuccino maken

Cappuccinos hebben een flink gehalte aan melk. Donkere Italiaanse koffiebonen met een sterke smaak zijn dan ook niet de beste keuze als het aankomt op het maken van een milde cappuccino. Zorg er dus voor dat je een mix hebt met een hoog percentage aan (licht gebrande) Arabica bonen. Indien je toch van sterke koffie houdt kun je natuurlijk ook een reguliere espresso mix gebruiken. Een cappuccino kenmerkt zich door de melk, en dus is een melkopschuimer essentieel. Sommige espressomachines hebben een ingebouwde melkopschuimer. Er zijn ook mechanische en elektrische melkopschuimers die het prima voor elkaar krijgen om een mooie schuimlaag te creëren. Tevens kan je het ook met een garde doen. Zet hiervoor een pannetje melk op het vuur en klop de melk door tot er een schuimlaag ontstaat.

 

Een latte macchiato van Italiaanse koffiebonen

Tot slot: de latte macchiato. Ook hiervoor maak je eerst een simpele espresso klaar. Een latte macchiato kun je het beste maken met volle melk, omdat dit beter schuimt dan bijvoorbeeld halfvolle melk. Vul een glas met wat opgeklopte melk. De verhouding voor een perfecte latte macchiato is helemaal gelijk. Dus gelijke delen aan melk, koffie en melkschuim. Laat de melk met het melkschuim heel even staan zodat deze wat opstijft. Hierdoor kan de espresso zich niet zo snel met de melk mengen en krijg je die mooie laagjes waar een latte macchiato bekend om staat. Schenk daarna de espresso in het midden van het glas. Zo ontstaat het kleine, kenmerkende vlekje. De espresso nestelt zich tussen de melk en het melkschuim, et viola! Een heerlijke latte macchiato van Italiaanse koffiebonen staan voor je klaar.

You might also like
Geen categorie

More Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu